ПРОРЕКТОР З МІЖНАРОДНИХ ЗВ’ЯЗКІВ ТА СТРАТЕГІЧНОГО РОЗВИТКУ ВОЛОДИМИР МИКОЛАЙКО ПЕРЕБУВАЄ З РОБОЧИМ ВІЗИТОМ У ЄВРОПЕЙСЬКОМУ ПАРЛАМЕНТІ В СТРАСБУРЗІ

Ректори і проректори із 15 українських вишів та 2 польських університетів беруть участь у спільному заході під патронатом віце-президентки Європейського парламенту Пані Еви Копач, який проводиться в Європейському парламенті в Страсбурзі (Франція).

Метою такого зібрання є висвітлення основних напрямів європейської та української міжуніверситетської співпраці для допомоги в нагальних потребах, спричинених агресією російської федерації; планування довгострокової якісної співпраці у сфері освіти та досліджень; визначення поточних результатів та зобов’язань, проблем та потреб, а також майбутніх перспектив.

Учасниками заходу також є представники Європейського парламенту та Європейської комісії, альянсів та мереж Європейських університетів.

Українську делегацію представляють учасники з Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, Херсонського державного університету, Національного університету «Києво-Могилянська академія», Національного університету «Львівська політехніка», Одеського національного університету імені І. І. Мечникова, Національного університету «Острозька академія», Хмельницького національного університету, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Сумського державного університету, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Волинського національного університету імені Лесі Українки, Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, Донецького національного університету імені Василя Стуса, Чорноморського національного університету імені Петра Могили, Вінницького національного технічного університету.

Польська делегація представлена Adam Mickiewicz University, Poznan та University of Gdansk.

Учасники зібрання також зустрілися із професором Мішель Денекен з Університету Страсбурга, головою та президентом програми EPICUR, професоркою Богумілою Каневською, ректоркою Університету ім. Адама Міцкевича в Познані.

13 березня всі учасники підписали заяву про стратегічне партнерство між європейськими та українськими університетами. Європейські прагнення українських закладів вищої освіти набули нового виміру в результаті російсько-агресорської війни проти України та дворічної української боротьби за свободу.

У лютому 2024 року Європейський Парламент і Рада Європейського Союзу заснували новий механізм для України, який забезпечить основу для допомоги ЄС Україні на період 2024–2027 років. У цьому контексті українські ЗВО та Європейські університетські альянси спільно закликають інституції ЄС та країни-члени ЄС віддавати пріоритет вищій освіті та науковим дослідженням під час планування реконструкції та модернізації України.

Версія для друку